Вести

Угледни час музичке културе

Угледни час музичке културе

Професорка Милена Благојевић Лазић, мастер музикологије, подједнако креативно ради и са ученицима ОШ „Др Јован Цвијић“ и са ученицима Гимназије.

 Ове године Угледни час музичке културе је одржан најпре 29.9.2022. године, а затим недељу дана касније поновљен је као прилог Дечијој недељи. Одељење V1 обрађивало је занимљиву наставну јединицу – „Настанак првобитних инструмената“. Поштујући утврђена правила на часу, уз изузетно уважавање бонтона, оригиналних идејних решења и тимског духа, успостављена је динамична интеракција између ученика и наставнице.

Ослањајући се најпре на теорију онтогенезе, ученици су се радо присећали свог детињства, првог неартикулисаног плача и првих дечијих инструмената, звечки, бубњева, повезујући притом и Орфов оркестар, недавно обрађен на часовима.

Ученици су урадили креативан задатак и донели своје направљене примитивне инструменте (бубњеве, звечке, чегртаљке, кастањете и друге удараљке и фруле). Уз сагледавање филмских исечака о примитивним музичким инструментима, закључили су да је глас био први инструмент, а вокална музика најстарији музички жанр.

Најинтересантнији део часа био је када су сви ученици применили своје инструменте и укључили се у ритмичку пратњу симпатичног филмског исечка о праисторијским музичким инструментима. Након тога ученици су певали обрађене песме од почетка школске године, ритмички се пратећи уз своје инструменте.

Ученици и присутни гости (колегинице: Светлана Михајловић, Невена Сикимић и Александра Вујић) подједнако су уживали, уз закључак да су инструменти до данас променили само изглед, али да им је функција исказивања емоција остала иста, што је и суштина музичке уметности.

uglednicas2