Вести

Најуспешнији  у Смедереву

На завршном испиту ученици наше школе постигли су изванредан успех.  Остварени резултати далеко су изнад републичког просека. Просечан број бодова на завршном испиту је 26,26, док је просечан укупан број бодова  77,68. 

Остварен број бодова по предметима је следећи:

- српски језик и књижевност 13,24;

- математика 12,22;

- изборни предмет 14,05. 

Браво за наше осмаке!

IMG 20240622 WA0006

Нови број школског часописа „Цвијићевци”

Наша новинарска секција је и ове школске године вредно радила и сада се можемо похвалити новим бројем школског часописа „Цвијићевци”. Часопис прати живот наше школе кроз различите рубрике, радове и успехе ученика. Уколико сте наш ђак, сигурно сте већ добили свој примерак од одељењског старешине.

Naslovna 2024

Часопис можете погледати на нашем сајту у делу Ученичке странице / Часопис или кликом на следећи линк:

https://drive.google.com/file/d/1OVrhopypemThyjhzcGsEJf3JNIIeu8gC/view?usp=drive_link

Берза уџбеника

У петак, 28. јуна, у периоду од 10 до 13 часова, одржана је берза уџбеника у дворишту Цвијићеве школе. Ученици су овом приликом могли да продају коришћене уџбенике, замене их или набаве потребне. 

Berza udzbenika 2024 jun 3

Слободне наставне активности (СНА)

Слободне наставне активности (у даљем тексту СНА) су део плана наставе и учења у другом циклусу основног образовања и васпитања. Ученик у сваком разреду другог циклуса обавезно бира једну активност са листе од три слободне наставне активности које школа нуди. То значи да ће сваки ученик током другог циклуса основног образовања и васпитања похађати четири различита програма. Одабрани програми СНА су за ученика обавезни, а успех се изражава описном оценом и не утиче на општи успех.

Сврха СНА је да допринесу остваривању општих исхода образовања и васпитања, развијању кључних и општих међупредметних компетенција потребним за сналажење у свакодневном животу. Иако се за неке СНА може направити веза са одговарајућим обавезним предметима, не треба их посматрати као неку врсту њиховог проширивања или продубљивања. Програми СНА су тако конципирани да фаворизују активност ученика, повезивање њиховог школског и ваншколског искуства, учење путем решавања проблема, сарадњу и тимски рад, као и употребу савремених технологија у образовне сврхе. Потенцира се самосталност ученика у активном начину учења, а улога наставника је превасходно у томе да уведу ученике у тему, представе им кључне појмове садржаја и подстакну их на активност коју затим усмеравају, прате и вреднују.

Концепт СНА не базира се на коришћењу уџбеника који су посебно за њих припремљени. Напротив, ученици се подстичу да користе што различитије изворе информација и да према њима имају критички однос. Циљ је јачати ученике да се ослањају на сопствене снаге, да развијају компетенције за рад са подацима. Иако се очекује да ће се ученици у великој мери ослањати на интернет као брз и лако доступан извор информација, треба их охрабривати да користе и друге изворе као што су књиге, старе фотографије, интервју и др.

СНА за пети разред

 • Медијска писменост
 • Вежбањем до здравља
 • Музиком кроз живот

СНА за шести разред

 • Медијска писменост
 • Цртање, сликање и вајање
 • Сачувајмо нашу планету

СНА за седми разред

 • Моја животна средина
 • Домаћинство
 • Шах

СНА за осми разред

 • Уметност
 • Предузетништво
 • Филозофија са децом 

Са садржајима СНА програма по разредима можете се детаљније информисати на сајту школе у делу Ученичке странице.

Додела диплома и награда најуспешнијим ученицима наше школе

У препуној сали Центра за културу додељене су награде најуспешнијим ученицима и матурантима Основне школе „Др Јован Цвијић” у уторак, 25. јуна 2024. године. Светлана Михајловић, директорка школе, уручила је посебне награде ученику генерације Вељку Драшковићу и спортисти генерације Огњену Живојиновићу.

На почетку свечаности директорка се обратила присутнима речима: 

     „Гете је говорио: „Што зовемо почетком, често је и крај. И докрајчити нешто значи отпочети”. Зато не стрепите од краја, већ се радујте новим почецима. Нек вам ова школа послужи као основа за све будуће походе. Она ће стајати ту, у Улици Др Јована Цвијића, на истом месту, са истим циљем да неким другим генерацијама послужи као основа. Зато не тугујте, већ сваки пут кад прођете поред ње, сетите се својих другова, наставника, своје школске клупе и ужине подељене са најбољим другом. Све те успомене остају међу овим зидовима и у вашим срцима, којима се увек са смешком можете вратити. Наш колектив је настојао да свакоме од вас буде подршка на академском почетку. Надам се да ћете поред знања о глаголима, Питагориној теореми, анатомији, географским појмовима из ове школе понети најбитније знање, знање о човечанству, емпатији и другарству. Пуштамо вас да летите даље, слободни као птице на лаганом поветарцу. Не одустаје ни када дођу олује, јер после њих летење буде слађе. Одрастање је дугачак пут, сложиће се многи да траје читав живот. Радујте се одрастању, драга децо, новим пријатељима, новим знањим и сачувајте овај делић живота. Сачувајте радознало дете у себи!” 

Ток приликом су одељењске старешине доделиле дипломе „Вук Караџић” најуспешнијим матурантима, а предметни наставници дипломе „Доситеј Обрадовић”. Након тога су уручене награде и дипломе свим ученицима који су освојили неко од прва три места на овогодишњим такмичењима Министарства просвете. Ове године је за награђене ученике обезбеђено чак 470 књига.

Захваљујемо се свим ученицима који су нас током ове школске године учинили поноснима, представљајући своју школу и град.

IMG 20240629 WA0001

FB IMG 1719611950875 1

IMG 20240629 WA0000

IMG 20240629 WA0002

НАШ ПОНОС

Част нам је да нашу школу краси постер са фотографијама ученика генерације, спортисте генерације и ученика који су остварили изузетне резултате на овогодишњим републичким такмичењима. Желимо им да и у наставку школовања наставе да нижу награде.

IMG 20240628 WA0002

IMG 20240628 WA0001

IMG 20240628 WA0000

Представљамо вам најбоље међу нама

УЧЕНИК ГЕНЕРАЦИЈЕ

     Одлуком Наставничког већа у четвртак, 6. јуна Вељко Драшковић, ученик 8/1, једногласно је изабран за ученика генерације. Он је у овим изазовним временима успео да докаже да су интелигенција, марљивост, упорност, лепо понашање и пристојност квалитети који красе изузетне. Током ових осам година школовања доказао је да је свестран, вредан, амбициозан и марљив. 

     Ишао је на такмичења из српског језика и књижевности, историје, географије, математике, физике, хемије, технике и технологије, француског језика, информатике и рачунарства, шаха, стоног тениса. Освојио је укупно 44 награде и 10 специјалних диплома. Представљајући школу, освојио је тринаест првих места, седамнаест других места и дванаест трећих места, као и две похвале.

     Чињеница је да је снажно мотивисан да учи и да напредује. Заинтересован је за различите области рада, о чему и говоре многобројне дипломе. Културан је, васпитан, одмерен и веома осећајан. Хоби су му путовања, шах и стони тенис. Поносни смо на њега и срећни јер школовање наставља у Смедереву, и то у Гимназији, смер ИТ.

СПОРТИСТА ГЕНЕРАЦИЈЕ 

     Одлуком Наставничког већа у четвртак, 6. јуна Огњен Живојиновић, ученик 8/3, једногласно је изабран за спортисту генерације. Љубав према спорту, као и одлични услови за напредовање у сфери спорта у нашој школи, резултирали су низом награда. Упорношћу и дисциплинованим понашањем највише домета је пружио играјући за рукометну екипу школе на свим нивоима такмичења. 

     Спорт је веома важан у Огњеновом животу. Донео му је много успеха и пружио незаборавне тренутке славе на бројним такмичењима и у одбојци и атлетици. Захваљујући свим наведеним постигнутим резултатима, он је носилац дипломе „Доситеј Обрадовић” за физичко и здравствено васпитање. Добро усклађује редовно тренирање са школским обавезама, корачајући стазом успеха и одржавајући одличан општи успех. Желимо му да тако настави и у будућности!

Ucenik i sportista generacije 2024

НАЈУСПЕШНИЈИ ОСМАЦИ

Ученици који су током осмогодишњег школовања постигли одличан општи успех у учењу и владању и остварили изузетне резултате у основном образовању и васпитању су вуковци и најуспешнији ђаци. Похвале „Ученик генерације” и „Спортиста генерације” додељују се ученику завршног разреда који се у својој генерацији највише истакао у учењу и владању, односно у бављењу неким спортом. Част нам је што су били део наше школе и желимо им да наставе школовање истим успехом.

Vukovci 2024 poster

ПОЛАГАЊЕ ЗАВРШНОГ ИСПИТА У НАШОЈ ШКОЛИ 

Као и у другим основним школама, и у нашој школи је од 18. до 20. јуна одржан завршни испит. Ученици су полагали тестове из српског језика и књижевности, математике и изборног предмета (географија, биологија, хемија, физика, историја).

IMG 20240622 WA0006

IMG 20240622 WA0005

IMG 20240622 WA0007

Цвијићевци подржали хуманитарну акцију „Свеске солидарности”

Цвијићевци су се и ове године придружила хуманитарној акцији „Свеске солидарности”. Циљ ове акције је да се обезбеди што више свезака и школског прибора за децу из енклава Косова и Метохије. У понедељак, 17. јуна прикупљени прибор је прослеђен организаторима – „Српској солидарности”.

IMG 20240622 WA0009

IMG 20240622 WA0008