Ђачки парламент

Прва конференција

У Смедереву је 18.12.2012.године у Основној школи „Др Јован Цвијић“, на иницијативу Градског парламента ученика Смедерева одржана Прва конференција ђачких парламената централне Србије.

Учешће су узели представници 10 школа са подручија три округа: подунавског, моравичког и расинског. Након окупљања учесника, изабрано је радно председништво које су чинили Магдалена Рађеновић ОШ“Др Јован Цвијић“ Смедерево, Филип Стефановић из ОШ“Јован Поповић“ из Крушевца и Алекса Ацев из ОШ“Драгиша Мишовић“ Чачак. Уследило је обраћање директорке Основне школе „Др Јован Цвијић“ из Смедерева, Драгице Голубовић, затим члана ГВ Смедерева Мише Ивковића, наставнице историје у ОШ“Драгиша Мишовић“ у Чачку, Миле Лекић и психолога ОШ“Јован Поповић“ у Крушевцу, Емилије Петровић. Затим је наставник географије у ОШ“Др Јован Цвијић“, Борис Здравковић одржано презентацију „Рад ђачког парламента“. Представио је све оне важне ствари и прописе, али и непосредна искуства и примере добре праксе у раду ђачког парламента. Друго излагање је имала ученица Магдалена Рађеновић, такође из школе домаћина. Она је говорила о оптерећености ученика, из угла самих ђака. Накона паузе која је послужила за освежење и обедовање ученика, као и њихово међусобно упознавање и размену искустава, уследио је и други део конференције. У овом делу ученици су врло отворено разговарали о оцењивању, о односу између њих и наставника, о пријемном испиту, као и тексту завршне декларације. Након тога су урадили анкету о оптерећености ученика. Уследио је завршни сегмент радног дела, усвајање деклерације. У њој ученици апелују на министарство просвете да реалније процени степен оптерећености ученика, и да за почетак смањи број потребних оцена за оне предмете које ученици имају 1-2 пута недељно, у односу на оне које имају 3-4 пута.

Уследило је заједничко разгледање центра Смедерева, као и посета Музеју у Смедереву. На крају ове конференције ученици и њихови наставници су задовољно отишли кућама, обогаћени за нова знања и искуства. Сви су обећали да је ово почетак једног озбиљног рада и наравно дружења.