ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЗАПОСЛЕНЕ, УЧЕНИКЕ И РОДИТЕЉЕ

 

МПНТР и Тим за праћење и координисање примене превентивних мера обавештава све запослене, ученике и родитеље о следећем:

  1. Подаци из надзора указују да постоје случајеви да ученици са симптомима респираторне инфекције (кашаљ), чак и кад имају потврђене случајеве инфекције у породици, долазе у школу, притом чак и не примењујући мере личне заштите и тиме представљају висок ризик за заражавање особа са којима долазе у контакт у школи и ван ње. Препоручује се управама школа и наставницима да апелују на родитеље да децу са симптомима не упућују у школу док не прође период изолације, односно карантина ако су у питању контакти потврђених случајева у породици.
  2. Имајући у виду тренутну епидемиолошку ситуацију, карактеристике омикрон соја SARS-CoV-2,обавезна је употреба заштитних маски за све запослене, ученике и трећа лица све време боравка у школи. Ношење заштитних маски је обавезно за све запослене у школама , ученике и трећа лица од момента уласка у школско двориште до напуштања школског дворишта.  Потребно је појачати мере опште и личне хигијене (прање и дезинфекција руку), а нарочито водити рачуна о редовном проветравању и дезинфекцији свих просторија у којима бораве ученици и запослени у школи.