Историјат

Основна школа “Др Јован Цвијић“ основана је 12. октобра 1959. године.

Одлуком Општинског већа оснива се потпуна основна школа и добија назив „Др Јован Цвијић“. На истој седници је било предлога да име школе буде „Вожд Карађорђе“ због близине Карађорђевог дуда. Од овог предлога се одустало и школа је добила назив по имену улице  у којој се налази. Интересантно је да се датум доношења Одлуке, сасвим случајно поклопио са датумом рођења нашег познатог научника.

Школа се налази у центру града и припада месној заједници “Ладна вода“. Почела је са радом у шест новосаграђених учионица са 578 ученика распоређених у 17 одељења.

Број ученика се стално повећавао да би школске 1973/74. нашу школу похађало 1562 ученика. Наравно да је за то време расла и наша школа.

Године 1961. сазидана је нова школска зграда, а број одељења се повећао на 34. Због потреба школе 1995. године дограђено је још шест учионица чиме су створени услови за рад школе у две смене.

У међувремену, број ученика се мењао, на шта је утицало и отварање нових школа у Смедереву.

Образовно – васпитни  рад се до октобра 2007. год. одвијао у учионицама опште намене, а настава физичког васпитања у неадекватној сали, скученим и неравним теренима за кошарку, одбојку и фудбал.

Школски простор ОШ „Др Јован Цвијић“ имао је бурну трансформацију протеклих 5 – 6 година,  од једне сиромашније школске зграде без фискултурне сале и без уређеног дворишног простора, Школа је прерасла у атрактиван, савремени школски објекат.

Градња новог објекта отпочела је маја 2005. године и трајала је до маја 2007.године када је свечано отворен новоизграђени објекат који обухвата фискултурну салу са трибинама, справарницом и свлачионицама, као и 5 учионица са кабинетским простором и амбулантом.

Октобра 2007. године стављен је у употребу нови школски објекат, чиме је школски простор проширен за додатних 1600 m², а Школа прелази на кабинетски начин рада.

Стари и нови део Школе повезани су топлом везом, тако да ученици директно прелазе из једног у други део Школе.

Изградња објекта обухватала је и комплетно уређивање школског дворишта и прилаза Школи, па је дотадашње неравно и скучено двориште прерасло у спортске терене са трибинама и зеленим површинама. Уређени су и прилаз школи и пешачка стаза испред улаза у школу, што је знатно повећало безбедност ученика.

Tоком 2007. и 2008. године свих пет кабинета и фискултурна сала опремљени су новим намештајем и опремом.

У новом делу школе опремљен је кабинет за хемију, биологију, физику, музичко и техничко а у старом делу кабинет за ликовну културу и информатику.

Школске 2010/2011. године урађен је и пројекат за опремање дигиталне учионице па је кабинет техничког претворен у дигиталну учионицу, а постојећи кабинет пресељен у стари део школе.

Почетком школске 2010/2011. године отворен је и кабинет за стране језике – фонолабораторија, типа амфитеатра, који пружа који пружа могућност модерног учења страних језика и могућност мултимедијалне наставе.

Школа поседује и простор за продужени боравак који је отворен почетком школске 2009/2010. године. Простор је модерно опремљен и примерен ученицима млађих разреда који пре или после наставе проводе по 4 или 5 сати са учитељицама које о њима воде бригу и помажу им у учењу. Због великог броја ученика, у септембру 2011. године опремљена је још једна просторија продуженог боравка.

Године 2012. наша школа је ушла у пројекат енергетске ефикасности који је подржало Министарство за заштиту животне средине и град Смедерево и прва у Србији увела соларно грејање постављањем соларних панела на површини фискултурне сале. На овај, технолошки и еколошки напредан начин, обезбеђена је здрава клима унутар сале, односно стално проветрен и загрејан ваздух у простору у ком циркулише и физички је активан велики број ученика.

Све ове активности учиниле су да Школа постане модерна и напредно опремљена школска зграда са пространим двориштем и спортским теренима. Сва та добра лепо су очувана и чиста захваљујући постављеном безбедносном видео надзору са 20 камера, који покрива комплетно школско двориште, фискултурну салу, трибине и кључне делове школског простора.

Оно што нас издваја од других школа у Србији и што је пробудило медије да о томе врло често пишу и говоре јесу школске униформе које наши ученици с поносом носе од 2006. године.